Binnen de context van het Memento Woordfestival ontstond in 2020 een research en developtraject van Hogeschool West-Vlaanderen dat uiteindelijk volledig uitgerold werd in januari en februari 2021. Gedurende zes weken deden achttien studenten van de studierichting Devine samen met de bibliotheek van Kortrijk onderzoek naar immersieve toepassingen en technologie voor de presentatie van literaire creaties. Hun onderzoeksresultaten werden verwerkt in zes installaties die een plaats kregen op de festivaleditie van maart – april 2021. Het zijn installaties die aangedreven worden door technologie zoals augmented reality, bewegingstechnologie, biometrische technologie en elementen uit gaming. Installaties die speels en interactief zijn. Met een fysiek coronaveilig onderdeel dat tegelijk verbonden is aan een digitaal onderdeel of waarin iemand op een fysieke plek in interactie kan gaan met een online community.

Dit zijn de installaties die de studenten ontwikkelden:

Verdwaal in mijn gedachten

Sam Amant, Jorne Neirynck en Eloy Vantiegem

Leer onze vijf ambassadeurs op een unieke manier kennen met “Verdwaal in mijn gedachten”. Neem een kijkje in hun hoofd en ontdek wat de invloeden zijn van onze ambassadeurs, wat hen interesseert en vooral welke voorwerpen een bijzondere betekenis hebben. Zoek een affiche van onze ambassadeurs met een tag, lees de tag en zie hoe met augmented reality hun innerlijke wereld opent.

Naar de 'Verdwaal in mijn gedachten'-app
WE♥KIDS

De Verdwaalzaal

Jelle Denturck, Louis Ghekiere en Lars Marginet

“De verdwaalzaal” beïnvloedt de luisteraar en omgekeerd. Terwijl je luistert naar het fragment ‘Onmogelijke huizen’ van Joost Vandecasteele uit het boek ‘Jungle’, registreert een sensor namelijk je emoties en zet ze om naar realtime visualisaties en ambient geluiden. Hoe meer opwinding je ervaart, hoe scherper de visualisaties worden, hoe minder opwinding je ervaart hoe meer de beelden lijken op generative urban impressionism, impressionisme ontwikkeld door een computer.

Meer info over de Verdwaalzaal

Geraakt

Gwen Bogaert, Vanessa Bloes en Gaetan Ferhah

Deze groep werkt haar installatie uit rond het groeiende, onverzadigde verlangen om elkaar aan te raken of aangeraakt te worden. “Geraakt” speelt in op deze huidhonger met een interactie installatie die jou op een fysieke plek op een coronaveilige manier in staat stelt om de handpalmen van enkele auteurs uit het collectief van de Letterzetter aan te raken. Raak je de handpalm aan dan ontgrendel je eeƒn gedicht. De studenten registreren wie zijn handafdruk achterlaat in een gezamenlijk online kunstwerk.

Meer informatie over Geraakt Bekijk de installatie

The AR(t) of Words

Alies Eechaute, Lisebeth Duvejonck en Gilke Vermander

“The AR(t) of words” is een fysieke installatie die gebruik maakt van augmented reality om in een boek te duiken. Hiervoor kozen de makers voor de literaire thriller ‘Black-out’. Woorden, beelden en geluiden zorgen ervoor dat het verhaal op een krachtige manier wordt gebracht. De studenten ontwikkelden meteen ook de app waarin hun installatie werd ingebracht.

Meer informatie over The AR(t) of Words Download de app

De Letterdoos

Milan Vanalderwereldt, Stijn Hellem en Veronica Muller

“De Letterdoos” is een speelse installatie. Aangestuurd door een online toepassing, vult deze Letterzetter zich op een fysieke plek met woorden, letters en emoji’s. Wie zich in de fysieke installatie bevindt wordt door bewegingstechnologie gedetecteerd en verandert zo in een avatar. Je kan de letters strelen, verplaatsen of ze samenbrengen in een nieuw woord. Door samen te werken met wie de installatie aanstuurt kan je een vers ontgrendelen van een schrijver uit het collectief van onze Letterzetter.

Meer informatie over De Letterdoos Bekijk de installatie
WE♥KIDS

Mirror This Poem

Yorben Goor, Casey Dulst en Ilyes Hammoumi

Drie studenten nemen de glazen kiosk in op de Graanmarkt met de installatie “Mirror this poem”. Wie langs de kiosk stapt, merkt al snel een uitnodiging om met behulp van bewegingstechnologie met fysieke bewegingen enkele puzzels op te lossen. Elke puzzel ontgrendelt een vers van een gedicht, zowel visueel als auditief.

Meer informatie over Mirror This Poem
WE♥KIDS