Memento Lab

Elk jaar ontwikkelt het Memento Woordfestival in Kortrijk een tijdelijke kunstenaarslab. Het Memento Lab vind je in de glazen kiosk op de Graanmarkt in Kortrijk. Dit jaar werkt het festival nauw samen met Designregio Kortrijk, Bold en Kunst in Huis. Kunst in Huis is een kunstuitleenorganisatie die meer dan 380 Vlaamse en Brusselse kunstenaars vertegenwoordigt. Voor 12 euro per maand haal je een uniek kunstwerk in huis en ruil je zo vaak je wil. Kunst in Huis heeft sinds oktober ook een filiaal in Kortrijk, op de Budasite, naast de Budascoop. Wie tijdens het Memento Woordfestival een abonnement start bij Kunst in Huis betaalt eenmalig en uitzonderlijk geen inschrijvingsgeld.

Vanaf 28 februari nemen drie Kunst in Huis kunstenaars plaats in het Memento Lab. Tijdens de weken voorafgaand aan het festival broeden de kunstenaars op nieuw werk vanuit de glazen kiosk. Iedere eerste helft van elke week huist er in de glazen kiosk een jonge schrijver uit het collectief van de Letterzetter van Kortrijk. De tweede helft van de week gaat één van de Kunst in Huis kunstenaars hiermee aan de slag; ze laten zich inspireren door de teksten en beelden van hun voorgangers.

Het Memento Lab wordt dit jaar ingericht door Bold. Bold verkoopt ‘industrial vintage design en curiositeiten’. Het is het geesteskind van antiekjager PJ Bonte.

Dit zijn de kunstenaars:

Letterzetter van Kortrijk

De schrijvers van Letterzetter zijn aan het werk in het lab op 28 februari, 1, 7, 8, 14 en 15 maart 2022

Vaste residenten in het Memento Lab zijn de schrijvers uit het talentontwikkelingsprogramma Letterzetter. De schrijvers resideren telkens in de eerste helft van de week in het Memento Lab. De teksten die ze er schrijven zijn een directe inspiratie voor de beeldende kunstenaars.

Meer informatie over het project Letterzetter en wie deel uitmaakt van het schrijverscollectief vind je hier.

Sven Boel

Sven Boel is aan het werk in het Lab op 2, 4 en 5 maart 2022.

Sven Boel (geboren 1985 in Sint Niklaas, woont en werkt in Gent) maakt sculpturen die zijn te omschrijven als totems van woorden die in de ruimte geplaatst worden en die gevoelens van humor en herkenning oproepen. Sven zoekt naar het kruispunt van taal, improvisatie, vorm- en kleurcompositie. Concreet boetseert hij solide beelden die vaak een enigszins antropomorfe vorm hebben.

Om de taal die hij dagelijks opvangt en die niet altijd eenduidig is, te kunnen begrijpen en te kunnen plaatsen, bedenkt Sven er beelden bij. Hij ziet zijn sculpturen als gestolde denkprocessen die ontstaan na het horen van een gesprek, van een woord of van een uitdrukking. Maar ze kunnen ook een resonantie zijn van een persoon en zijn of haar beweringen. Zo bewegen de beelden zich heen en weer tussen taal en beeld – beeld en taal.

© Ph: Fien Cools

Merel Van de Casteele

Merel Van de Casteele is aan het werk in het lab op 9, 11 en 12 maart 2022.

Merel Van de Casteele (geboren 1995 in Kortrijk, woont en werkt in Kortrijk) werkt aan een tweeledig oeuvre dat enerzijds uit sculpturen en anderzijds uit tekeningen bestaat. Op het eerste zicht staan de extreem gedetailleerde en fijn-mazige grijze potloodtekeningen redelijke ver af van de soms wat grof ogende sculpturen. Merel toont die op gerecycleerde houten kisten, die meteen ook als ‘huis’ of zelfs ‘schuilplaats’ dienen. Op het tweede zicht blijken de getekende vormen echter wel degelijk verwand aan de ruimtelijke versies. De minitieuze vormen die Merel tekent, bundelen referenties aan bloemen, zaden en vruchten; aan organismen ook of vreemde insecten; aan buitenaardse wezens zelfs. Het zijn bundels van energie, van potentieel leven uit zowel geziene als ongeziene werelden.

Merel ziet haar oeuvre als een mentaal lexicon van beelden dat ze steeds beter probeert te vatten en schriftelijk vast te leggen, zodat informatie over de grenzen van tijd en ruimte heen kan worden overgedragen. Haar werken zijn een metamorfose van vormen. Ze zoeken de grenzen op van zowel vorm als wat hun betekenis kan zijn.

© Ph: Ruben De Mesmaecker

Jolien De Nijs

Jolien De Nijs is aan het werk in het lab op 16, 18 en 19 maart 2022.

Jolien De Nijs (geboren 1994 in Antwerpen, woont en werkt in Brussel) studeerde architectuur, maar wisselde de architectonische bouwstenen al snel in voor papier. Ze werkt vooral aan collages: aan beeld-constructies uit kleurrijke papierknipsels die ze combineert tot coherente vormen. Ze vervlecht beelden van gebouwen en figuren, van lichaamsdelen, bloemen, vruchten en dieren tot een poëtisch amalgaam boordevol visuele referenties.

Vrouwen zijn er meestal dominant in aanwezig, verstrengeld met mythologische figuren in de vorm van iconische beelden uit de kunstgeschiedenis. In een recente serie voert Mnemosyne de boventoon. Deze oer-vrouw is de moeder van de bekende(re) negen Muzen en vond de woorden en de taal uit, volgens de oude Grieken. Jolien laat zich door deze power-vrouw avant la lettre inspireren tot collages waarin werkelijkheid en verbeelding door elkaar worden geschud tot een nieuwe werkelijkheid.

© Ph: Jeanne Noël