A Land without Borders

20 november van 20u15 tot 22u30
Online

Op 20 november 2020 screenen we de bekroonde documentaire A Land without Borders gebaseerd op het gelijknamige boek van de Israëlische auteur Nir Baram die in maart 2020 had moeten afreizen naar het festival. Midden-Oostenexpert Brigitte Herremans gaat achteraf via Zoom live in gesprek met Nir Baram, festivalcurator Anneleen Van Offel stelt haar debuutroman Hier is alles veilig voor die zich in Israël afspeelt en waarvoor ze tijdens het schrijfproces Nir Baram opzocht in Tel Aviv.

Je kan dit evenement gratis online, via een streaming, bijwonen en na afloop van het interview vragen stellen aan de auteurs.

Nir Baram (°1976) wordt gezien als het grootste literaire talent van Israël. Met Goede mensen brak hij internationaal door. Wereldschaduw is zijn vijfde roman en was in zijn thuisland direct een grote bestseller. In 2016 gevolgd door de reportage Een land zonder grenzen, waarin Baram verslag deed van een reis door de bezette gebieden. In januari 2020 verscheen het hartverscheurende Aan het einde van de nacht.

Brigitte Herremans (°1979) is een Vlaamse Midden-Oosten-expert. Ze studeerde 'Oosterse Talen en Culturen (Arabisch en Bijbels Hebreeuws)' aan de Universiteit Gent en 'Internationale betrekkingen' aan de Université libre de Bruxelles. Een deel van haar opleiding volgde ze in Jeruzalem en in Caïro. Na haar studies werkte ze verder op dit onderwerp, bij Broederlijk delen en Pax Christi Vlaanderen. In 2018 ging ze bij Bozar aan de slag en keerde in 2019 als onderzoekster terug naar Universiteit Gent en werd woordvoerder van het Vlaams Vredesinstituut. Eind 2019 kreeg ze samen met Artsen zonder Grenzen de Ambassadeur voor de vrede-prijs voor haar "volgehouden inspanningen voor vrede, verbondenheid en respect voor de mensenrechten".

Anneleen Van Offel (°1991) is de Letterzetter van Kortrijk. Ze is geboren in Antwerpen en woont in Gent. Ze studeerde 'Woordkunst' aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Van Offel debuteerde op 10 februari 2020 met Hier is alles veilig bij Uitgeverij Lebowski, een aangrijpende road novel door een land onder hoogspanning. In het verhaal trekt het hoofdpersonage Lydia naar Israël nadat ze een noodkreet ontvangt van haar zoon Immanuel. Het is een aangrijpend relaas over hoe te leven in een wereld gedomineerd door het verleden en over het verlangen om gezien te worden.
Anneleen is ook de curator van het festival. En in het creatieproces van haar roman praatte ze met tal van mensen in Israël over het conflict. Ze praatte ook met Nir Baram die haar aanmoedigde verder te schrijven.

Timing:
20:15 - Screening 'A land without borders'
21:15 - Anneleen Van Offel over Hier is alles veilig
21:30 - Interview tussen Brigitte Herremans en Nir Baram
22:30 - Vermoedelijk einde

Je kan na inschrijving de screening bekijken van 20 november 2020, 11u tot 23 november 2020, 11u. De voertaal van het evenement is Engels.

Tickets

  • Online
  • Gratis
  • Inschrijven vereist
Schrijf je in