Alles is voorwaardelijk

20 maart van 16u30 tot 18u00
Muziekcentrum Track (Concertstudio)

Wat als je als (ex-)gedetineerde te horen krijgt dat je terug naar huis mag? Is je thuis er nog, zijn de mensen die er met je opgroeiden en er deel van uitmaakten nog? Is er nog sprake van ‘thuiskomen’? Het zijn slechts enkele van de vragen die Peter Holvoet-Hanssen zich stelt. Broer Rik Holvoet fungeert als ‘senior coach’. Samen met ook Alice Spinoy en Martijn Verhelst, twee kunstenaars uit het collectief van de Letterzetter, schrijft Peter aan het literaire verhaal ‘Alles is voorwaardelijk’. In dit fictieve drieluik belichten ze het re-integratieproces van een (ex-)gedetineerde en hanteren ze verschillende camerstandpunten. Het drieluik werd geschreven in opdracht van het Memento Woordfestival. Nadat ze het drieluik live brengen, is er een nagesprek met Chris De Vidts (inrichtingshoofd gevangenis Ruiselede), Leen Deprez (bezieler van en buddy bij Kruispunt vzw, de buddywerking voor ex-gedetineerden) en Davy Dhondt (bemiddelaar bij Moderator vzw (Forum voor herstelrecht en bemiddeling). Zij gaan dieper in op de inhoud van het drieluik en hoe een re-integratieproces er nu precies uit ziet. Journalist Arne De Jaegere is de moderator.

Peter Holvoet-Hanssen (°1960) is een dichter en romancier uit Antwerpen. Hij debuteerde in 1998 met het muzikaal-theatrale ‘Dwangbuis van Houdini’ waarmee hij in 1999 de Vlaamse Debuutprijs won. Sindsdien publiceerde Holvoet-Hanssen tal van dichtbundels en romans. Hij won er verschillende titels en prijzen mee zoals de driejaarlijkse Cultuurprijs in 2008 en de Louis Paul Boonprijs in 2019. Holvoet-Hanssen was van 2010 tot 2012 stadsdichter van Antwerpen en liet zich steeds vaker opmerken als een bijzonder sociaal voelende dichter-troubadour en taaltovenaar met een onverzettelijke drang om te experimenteren met poëzie. Zo ontwikkelde hij tal van bundels en voorstellingen met ‘Vrijhaven’, een sociaal artistiek-poëzieproject waarin ook Kenny Callens actief is. In zijn meest recente bundels ‘Blauwboek’ en ‘De wolkendragers’ toont H.-H. zich opnieuw als een fascinerend dichter.

Martijn Verhelst (°1998) woont in Deerlijk. Op zijn vijftiende volgde hij literaire creatie aan SAMWD Harelbeke. In 2016 werd zijn deelname aan kunstbende beloond met een 2e plaats in de voorronde van Kortrijk. Martijn is een liefhebber van woordspelingen en metaforen. Zijn moeder beschrijft zijn schrijfstijl als volgt: ‘Je zal niet schaterlachen, maar je leest het wel met een glimlach op je gezicht.’ Martijn nam in 2020 deel aan de zomerkaping van Creatief Schrijven. Werk van hem verscheen in De Optimist.

Alice Spinoy (°1997) woont al haar hele leven in Heule, Kortrijk. Liefst schrijft ze over aardige mensen die met ongewone zaken geconfronteerd worden, zoals een sprookjeskasteel of het jaar 2020. Ze houdt van heel vroeg opstaan, dingen in stapeltjes leggen en praten met haar kat. Ze studeert geneeskunde. In 2021 werd een literaire tekst die ze schreef voor het project ‘Het Uitzicht der Dingen’ opgenomen in het literaire tijdschrift De Lage Landen.

Rik Holvoet (°1956) verdiende zijn sporen als maatschappelijk werker in diverse sectoren, van begeleiding van voorwaardelijk in vrijheid gestelden en deserteurs tot maatschappelijk assistent in de gevangenis van St-Gillis en Antwerpen. Zijn bewogen loopbaan eindigde hij als consulent in de Bijzondere Jeugdzorg. Sinds enkele jaren schrijft hij gedichten en haiku’s maar vooral columns te lezen op zijn blog ‘Ome Rik vertelt’. Op stapel: zijn sprookjesboek voor jong en oud ‘Ome Rik vertelt sprookjes’ i.s.m. illustrator Hanne Holvoet.

Dit project wordt gerealiseerd in samenwerking met Avansa Mid- en Zuidwest en de partners van het regionaal netwerk Rondom Prison.

Tickets

Dit festivalonderdeel kan je fysiek bijwonen.

Bestel je ticket