Iedereen Dichter

19 maart van 10u00 tot 22u30
Muziekcentrum Track (Auditorium)

Voor het project Iedereen dichter trok auteur Astrid Haerens naar de Westhoek. Aan de hand van workshops en publieke interventies ging ze op zoek naar de hartslag van de streek, om deze in poëzie te gieten. Ze ging op zoek naar het ‘verborgene’, alles wat je niet met het blote oog kan zien. Het resultaat van haar zoektocht is te zien in een film die tijdens het festival vertoond wordt. Filmmaker Leonardo Van Dijl capteerde het werkproces van de maker. Iedereen Dichter is een poging om met alle gesprekken, schrijfsessies, gedichten en de archivering ervan grenzen te doorbreken van huis, tuin, identiteit. Als bewoner van de hoofstand probeert Astrid een brug te slaan tussen stad en platteland. Aan de hand van dit project denkt ze na over wat ons bindt in tijden van anonimisering, groeiende angst voor het onbekende en een steeds grotere kloof tussen steden en dorpen. Hoe kan men dat onbestemd gevoel van zwaarte en melancholie in deze streek omzetten in iets constructief, iets bruikbaar, iets nieuw?

Ze slaagde erin om via het project mensen dichter te brengen, bij zichzelf, bij elkaar, bij de poëzie. Om de mist van melancholie die over de velden en in de mensen hangt aandacht te geven, de hartklop van de streek die generatie op generatie wordt doorgegeven te vatten. Het project brengt de mensen van de streek dichter én maakt van hen een dichter. De voorbijganger wordt dichter, de dichter voorbijganger.

De film Iedereen Dichter is doorlopend te zien, ze wordt in de rotatie afgewisseld met een documentaire over Het Uitzicht der Dingen.

Tickets

Dit festivalonderdeel kan je fysiek bijwonen.

Bestel je ticket