Installatie Letterzetter x Atelier Ikke

Graaf de Smet de Naeyerlaan (Kortrijk)

Letterzetter Anneleen Van Offel daagde haar collectief uit om na te denken over manieren om verhalen van het papier te laten verdwalen. Samen met theatermakers Adriaan Severins, Fien Leysen en designer Brent Neve van Atelier Ikke ontwierp het Collectief van de Letterzetter een installatie van acht houten kijkdozen. 'Verdwalen' is een verzameling van eenpersoonstentoonstellingen, waarin verhalen over de weg zoeken, over verwarrende stemmen in je hoofd, over troost en verdriet de vorm aannemen van woord, beeld, audio en beeldende kunst.

Martijn Verhelst

Martijn Verhelst (°1998) woont in Deerlijk. Op zijn vijftiende volgde hij literaire creatie aan SAMWD Harelbeke. In 2016 werd zijn deelname aan kunstbende beloond met een 2e plaats in de voorronde van Kortrijk. Martijn is een liefhebber van woordspelingen en metaforen. Zijn moeder beschrijft zijn schrijfstijl als volgt: ‘Je zal niet schaterlachen, maar je leest het wel met een glimlach op je gezicht.’ Martijn nam in 2020 deel aan de zomerkaping van Creatief Schrijven.

Vere Verheecke

Vere (°1999) woont, studeert en werkt in Kortrijk. In haar vrije tijd weeft ze woorden aaneen tot rakende teksten. Ze wordt geïnspireerd door haar kat, stoeptegels en lange treinritten. Terugkerende thema’s in haar werk zijn identiteit, liefde en afscheid. Op Memento 2019 ging ze in literaire dialoog met Jeroen Olyslaegers, haar teksten zijn ook te vinden in de boeken van Reveil en Memento. Vere haalde in 2020 de selectie van het Das Mag-zomerkamp.

Louise Maddens

Als doctoraatsstudente houdt Louise Maddens (°1992) zich aan de feiten, maar als woordzoeker sprokkelt ze verhalen. Soms in het blauwige licht van een bioscoopscherm, soms in de met een plooitje gemarkeerde lievelingspagina’s van een boek, soms in een foto, een schilderij, of in een kort gesprek met de schoenmaker. Als zelfverklaarde koningin van de woordmop stelt ze haar vriendschappen systematisch op de proef. Bij enkelen was het kantje woord.

Imane Ghislaine

Imane Ghislaine (Imane Karroumi) (°2001) woont als Mechelse Deurnenaar sinds 2013 in Kortrijk. 3 maanden na haar verhuizing won ze met een kortverhaal de ‘Wondere Pluim Antwerpen 2013’. Ze schrijft sinds haar 9de en is sindsdien nooit gestopt. De verwikkeling van haar psychische struikelblokken vormt een blokkade, maar tegelijk ook dé noodzaak om te schrijven. Ze is niet alleen een gepassioneerde schrijfster die elk contact met een potlood probeert te vermijden om niet meer in een Weltschmerz-toestand te verkeren, maar ook een manische amateurfotografe zonder fototoestel. Je kan haar meestal zenuwachtig en zuchtend met een verfrommeld schriftje in een hoekje van een koffiehuisje vinden.

Sien Demuynck

Sien Demuynck (°1998) woont in Kortrijk maar studeert in Leuven. Ze maakt sinds 2016 deel uit van het Collectief. In 2018 schreef ze samen met Thomas Jacques en Jonas Bruyneel aan het verhaal van de nieuwe stadsreus Emma. Naar aanleiding van Wereldvluchtelingendag bracht Sien in juni 2019 vluchtelingenwijzers aan in het Kortrijkse straatbeeld en momenteel werkt ze aan een nieuwe maatschappelijke interventie rond het thema vluchtelingen. In 2021 lanceert ze haar tweede maatschappelijke interventie.

Louis Vanoo

Louis Vanoo (°1999) studeert journalistiek in Gent. Louis is al even bezig met stand-up comedy, podcast en radio. De teksten die hij in het collectief schrijft en aanbrengt zijn grotendeels serieuzer dan zijn andere werk, ook al zitten er ook ironische teksten tussen. Onderwerpen waarover hij schrijft zijn onder andere onzekerheid en vergankelijkheid.

Alice Boudry

Alice Boudry (°1997) woont in Kortrijk en kan bij het schrijven niet kiezen tussen proza en poëzie, dus schrijft ze van allebei een beetje. In 2011 leverde haar dat een eerste plaats op in de Davidsfonds Junior Journalistwedstrijd. Terugkerende onderwerpen in haar teksten zijn dood en de menselijke psyche. Ze houdt van laat opstaan en drinkt niet graag koffie.

Salma Nachi

Als kind, duwde Salma Nachi (°1997) bazig pen en papier in haar moeders handen om haar verhalen op te schrijven. Op vandaag pakt Salma na een lange tijd haar pen weer op om de wereld in haar hoofd op papier te zetten. Hoewel ze bekend staat als ‘het meisje dat altijd lacht’, beschrijft ze haar schrijfsels toch eerder als eenzaam en treurig.

Tine Lefebvre

Tine Lefebvre (°1994) woont in Kortrijk. Als copywriter is ze dagelijks bezig met taal, maar ook naast het werk vindt ze de weg naar pen en papier. In 2013 schreef ze het kortverhaal Moeman, waarmee ze tweede werd tijdens de Gentse voorronde van Write Now!, de grootste schrijfwedstrijd voor jongeren in Vlaanderen en Nederland.

Oona Loncke

Oona Loncke (°1989) schreef op haar zevende haar eerste sprookje. Ze is gefascineerd door verhalen. Intussen schreef ze één theaterstuk en enkele monologen en dialogen en bracht die op het Memento Woordfestival in Kortrijk. Kortverhalen van haar hand zijn te vinden in de boeken van Memento. In 2019 bracht ze op het Memento Woordfestival drie kortverhalen voor kinderen. Kenmerkend voor haar werk is haar mysterieuze, vaak humoristische schrijfstijl.

Laura Nollet

Laura Nollet (°1994) werd geboren als zomerkind met wind in de haren. Ze jaagt dromen na, met kinderlijke onschuld. Ze draagt ze met woorden en deelt ze met haar stem en een kloppend hart. Haar verhalen willen, in deze soms woelige tijden, de mens confronteren met de eigen duisternis, in de hoop dat, wanneer alles verzwolgen lijkt, de weerbaarheid van de mens alles kan verlichten. In 2020 haalde Laura de finale van Het Rode Oor, deze prestigieuze wedstrijd bekroont het beste erotische verhaal van de lage landen.

Tickets

Dit jaar is het festival gratis. Wil je de organisatie steunen? Dan kan je een donatie doen in ruil voor een boek of tote bag.

Doneer & steun Memento