Terug naar programma

prikkelBAAR

16 maart van 13:30 tot 18:45
Boekenhuis Theoria (Boekenwinkel)

De mens woont op een geïsoleerd eiland in een vaste landmassa. De grenzen zijn zo open dat we ze wanhopig terug in de grond willen kerven want zodra we ons eiland verlaten, komen we in een kolkende massa prikkels terecht. We vechten en laten toe en blijven altijd in beweging. We leven in een razend tempo om zo veel mogelijk en zo intens mogelijk te ervaren en kijken nooit achterom. Want wat als we onszelf tegenkomen. Dat kunnen we niet snel genoeg oplossen. Als we te lang stilstaan, zouden we wel eens opgeschrikt kunnen worden door onze eigen reflectie en net dat proberen we uit alle macht te vermijden. Verveling is taboe geworden. Net zoals nadenken en activeren. We blijven prikkels slikken tot onze lever verziekt is en we moeten teren op de ander. Want ‘de andere’ kennen we goed. Over de ‘andere’ kunnen we spreken en samen met die andere consumeren we liefde, tijd, onszelf en de andere aan een razend tempo. Het is tijd om water te vinden en te duiken.

Aan de hand van bekentenissen van bekende en minder bekende auteurs, bevreemdende beelden en gejaagde geluiden proberen we te overprikkelen, zodat de bezoeker alles wil afwerpen en enkel overblijft. Een trage eenzaamheid die zal verbinden, in plaats van de eenzaamheid van snelheid en meer willen, altijd maar meer.

Laura Nollet (1994) werd geboren als zomerkind met wind in de haren. Ze jaagt dromen na, met kinderlijke onschuld. Ze draagt ze met woorden en deelt ze met haar stem en een kloppend hart. Haar verhalen willen, in deze soms woelige tijden, de mens confronteren met de eigen duisternis, in de hoop dat, wanneer alles verzwolgen lijkt, de weerbaarheid van de mens alles kan verlichten.

Nu slaat ze de handen in elkaar met Bart Merlier (1994). Hij groeide op met de voeten in dezelfde grond en probeert net als Laura de mens te confronteren met de eigen duisternis. Als architect tast hij graag de grenzen af van wat het betekent architect te zijn. Zijn project ‘Vita Voluptuaria’ is een wereld waarin je omvangen bent door het zwart en waar thema’s zoals eenzaamheid, verlies, melancholie alom aanwezig zijn.

Tickets

Deze activiteit is gratis.

Koop tickets