Openingsdebat ‘Wanneer komt een kunstenaar thuis in zijn of haar werk of oeuvre?’

18 maart van 19u30 tot 20u45
Boekenhuis Theoria (grote zaal)

"Wanneer kom je als auteur thuis in je eigen werk, oeuvre of artistieke stem?" Dat is de vraag waarover Aya Sabi, Niña Weijers, Mohammed Benzakour en Maarten Inghels zich buigen. Ze lezen ook voor uit eigen literair werk!
Dirk Vandenberghe en Jana Kerremans modereren dit openingsdebat.

Aya Sabi (°1995) is columniste bij De Morgen en staat, in eigen woorden, af en toe op een podium. De zessentwintigjarige auteur schrijft over recht en onrecht, over leven en dood, over kunst en cultuur, over ver en dichtbij, over oorlog en vrede. Ze debuteerde met de verhalenbundel ‘Verkruimeld Land’, wat haar een nominatie voor de Opzij Literatuurprijs en de LangZullenWeLezen-trofee opleverde. Je kunt ook een bijdrage van haar hand in het boek ‘Dichter bij Meester Bart’ lezen. Haar debuutroman ‘Half leven’ verschijnt in 2022 bij Das Mag.

Aya Sabi is één van de vijf festivalambassadeurs van Memento Woordfestival 2022.

Niña Weijers (°1987) studeerde literatuurwetenschap in Amsterdam en Dublin. Ze maakte haar debuut met ‘De consequenties’. Dit debuut werd bekroond met de Anton Wachtersprijs, de Lucy B en C.W. van der Hoogtprijs, de Opzij Literatuurprijs, de publieksprijs van de Gouden Boekenuil én de Libris Literatuur Prijs in 2015. In 2019 verscheen de tweede roman van haar hand ‘Kamers antikamers’, een vaardige, experimentele vertelling waarin je als lezer al snel volledig verstrikt in raakt. Vertalingen van haar werk verschenen in Duitsland, Frankrijk, Tsjechië en de Verenigde Staten. De 34-jarige auteur schrijft voor de Groene Amsterdammer en is redacteur bij De Gids. In 2022 verschijnt haar nieuwe boek 'Zelf doen'.

Mohammed Benzakour (°1972) is socioloog, columnist, essayist, schaker, amateurastronoom, schrijver, columnist, imker, visser en dichter. In 1998 brak hij door als publicist met zijn artikel ‘Een maaltijd met spruitjes prak je ook niet’. De 49-jarige schrijver schreef het toneelstuk ‘JAHJAH’ voor het Amsterdamse Cosmic Theater en kreeg de Vredeprijs voor Journalistiek 2005. Prijzen zijn altijd al zijn deel geweest. Zo waren er ook bekroningen voor zijn roman ‘Yemma’ en zijn roman ‘De Koning Komt’ met respectievelijk de E. du Perronprijs in 2013 en de ANV Debutantenprijs in 2016. Zijn verhalenbundel ‘De Ogen van Fadil’ verscheen in 2020 bij uitgeverij Ambo/anthos. Het is een prachtig vormgegeven boek waarin Benzakour acht sprookjesachtige verhalen vertelt. Over een knappe jongen die tovert met zijn ogen, twee nonnen die een schokkend geheim koesteren en een culinair wonderkind dat zint op wraak en een hond leert vliegen.

Maarten Inghels (°1988) is kunstenaar, dichter en schrijver die zijn debuut maakte met de dichtbundel ‘Tumult’, het zeventiende deel in de Sandwich-reeks van Oud-dichter des vaderlands Gerrit Komrij. Van zijn hand verschenen nog negen boeken waarvan zijn derde bundel werd genomineerd voor de Herman De Coninckprijs. Deze voormalige stadsdichter van Antwerpen probeert zich als kunstenaar en schrijver niet alleen tot het papier te beperken. Zo kreeg de lezer bij de uitgave van het boek ‘Ik volg de Rivier, ik ben de rivier’ in 2017 een glazen houder gevuld met 40 cl zuiver bronwater uit de Scheldebron. In 2021 verscheen bij Das Mag zijn bijzonder populaire boek ‘Het mirakel van België’. In het boek volgt Maarten Inghels meesteroplichter Piet Van Haut. De romanschrijver krijgt een unieke inkijk in diens eindeloze fantasiewereld en interne keuken. Aangetrokken tot dit grootse personage beseft Inghels gaandeweg dat ook hij niet immuun is voor de verlokkingen van de misdadiger.

Tickets

Dit festivalonderdeel kan je fysiek bijwonen.

Bestel je ticket

Ook online

Dit festivalonderdeel kan je ook online bijwonen tijdens het festival.

Naar de livestream