Openingsdebat: 'Is er nog ruimte voor experiment?'

19 maart van 19u30 tot 20u30
Online

In het openingsdebat van Memento 2021 gaat Letterzetter Anneleen Van Offel in gesprek met een panel van experts over de vragen die aan de grondslag liggen van het festivalthema Verdwalen. Is literatuur die buiten de paden treedt anno 2021 mogelijk? Is er ruimte voor experiment bij de uitgeverijen? Zou een uitgeverij nog het risico kunnen nemen om een boek als Ulysses uit te geven? En welke mogelijkheden zijn er in het huidige uitgeeflandschap om buiten de paden van het boek te treden en te experimenteren met digitale presentatievormen?

Lisa Huissoon (°1995) studeerde in 2019 af in Creative Writing aan ArtEZ. Ze won de Nieuwe Types Afstudeerprijs voor het beste literaire eindwerk van een Nederlandse of Vlaamse schrijfopleiding. Haar debuut Alle mensen die ik ken is een intiem en komisch poëtisch archief van 2131 ontmoetingen en relaties met vrienden, geliefden en voorbijgangers.

Esther Hendriks is een Nederlandse redactrice bij de uitgeverij De Arbeiderspers. Als redacteur bouwde ze ervaring op bij NRC Handelsblad en diverse uitgeverijen. Sinds 2013 is ze redacteur bij De Arbeiderspers waar ze Vlaamse en Nederlandse auteurs begeleidt bij het schrijven van literaire fictie, non fictie en poëzie. Ze is de redacteur van Lisa Huissoon en begeleidde haar bij het schrijven van haar experimentele debuut.

Dean Bowen (°1984) is dichter, performer en psychonaut. Hij publiceerde al onder meer in Samplekanon, nY en Kunsttijdschrift Vlaanderen. In 2015 wist hij de Van Dale SPOKEN Award te winnen in de categorie poëzie en zijn kersverse bundel Bokman werd begin dit jaar genomineerd voor de C. Buddinghprijs voor beste debuut. In zijn schrijven focust hij op de dynamiek van de samengestelde identiteit en hoe deze zich verhoudt tot een politieke en maatschappelijke positionering. Zowel op het podium als op papier maakt Bowen indruk.

Kris Latoir is een van de oprichters van Het Balanseer. Uitgeverij en vzw Het Balanseer richt zich vooral op experimentele poëzie en proza, waarbij er ook grote aandacht gaat naar de vormgeving. De uitgeverij won dan ook al vier keer de Prijs voor Best Vormgegeven Boek. Het Balanseer is het uitgeefhuis van onder andere Koen Sels, Els Moors, Dominique De Groen, Çağlar Köseoğlu. Of zoals Kris Latoir het zelf zegt: “Het verschil met de grote uitgevers zit er wellicht in dat wij niet in eerste instantie gaan kijken naar financiële haalbaarheid. We moeten het gevoel hebben dat er iets op het spel staat. Ik denk niet dat je ons kan vastpinnen op een genre: we geven zowel heel experimentele als abstracte teksten uit als bijna lyrische teksten. Altijd een beetje buiten de lijntjes, dat wel.”

Vé Bobelyn bekleedt verschillende belangrijke functies in het Vlaamse boekenveld. Zo is Bobelyn directeur van de uitgeversgroep VBK België, waaronder bijvoorbeeld uitgeverij Houtekiet valt. Daarnaast is ze ook voorzitster van de Groep Algemene Uitgevers (GAU) en bestuurder van Boek.be, de organisatie die de boekenbeurs in Antwerpen organiseert.

Anneleen Van Offel modereert dit gesprek. Anneleen Van Offel is de Letterzetter van Kortrijk. De 29-jarige schrijfster is geboren in Antwerpen maar woont in Gent. Ze studeerde Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Haar debuutroman Hier is alles veilig verscheen in februari 2020 bij Lebowski en werd warm onthaald bij pers en publiek. Ze publiceert regelmatig kortverhalen, poëzie en columns in literaire tijdschriften zoals Kluger Hans, de Revisor, Hard // hoofd en De Optimist. Ze is zelf redacteur van het toonaangevende literaire magazine Deus Ex Machina.

Tickets

Dit evenement gaat online door. Je hoeft je hiervoor niet in te schrijven. Je kan Memento live volgen op deze website op 19, 20 en 21 maart 2021.


Dit jaar is het festival gratis. Wil je de organisatie steunen? Dan kan je een donatie doen in ruil voor een boek of tote bag.

Doneer & steun Memento