PEN Vlaanderen - schrijvers in gevangenschap

21 maart van 14u00 tot 16u00
Online

Het tegenovergestelde van het festivalthema “Verdwalen” is de opsluiting. Pen Vlaanderen presenteert daarom een programma met auteurs die gevangen gezet werden vanwege het gebruik van hun recht op vrije meningsuiting.

PEN is een wereldwijde organisatie die opkomt tegen noodgedwongen (zelf)censuur en andere vormen van onderdrukking van vrije meningsuiting en expressie.

In dit programma maak je kennis met vier schrijvers in gevangenschap – om evidente redenen vertolkt door vrije collega’s. Ahmet Altan, die in Turkije een gevangenisstraf uitzit wegens aanzetten tot terrorisme en een boek schreef vanuit zijn cel - internationaal gelauwerd, maar niet verkrijgbaar in Turkije. Ashraf Fayadh werd in Saoedi-Arabië wegens godslastering veroordeeld tot de dood door onthoofding – onder internationale druk omgezet in tien jaar gevangenschap en achthonderd zweepslagen. Dichter en mensenrechtenactivist Liu Xiaobo schreef Je wacht op mij met ’t stof, een gedicht vanuit zijn cel aan zijn vrouw. Hij zat daar wegens zijn betrokkenheid bij een manifest voor democratisering in China. In eigen land kennen we Roger Van de Velde, die ondanks een publicatieverbod erin slaagde om zijn vrouw teksten te laten buiten smokkelen uit zijn gevangeniscel.

Daarnaast geven we het woord aan de Palestijnse dichteres Fatena Al Ghorra, die naam maakte in haar nieuwe thuisland België. Zij keerde haar land de rug toe om een bestaan op te bouwen op een plek waar haar stem niet gesmoord wordt.

De Georgische pianiste Natalia Shalikashvili zorgt voor een muzikale noot.

Pogingen om schrijvers het zwijgen op te leggen leveren niet altijd het gewenste resultaat op. Of zoals Ahmet Altan in zijn slotalinea van Ik zal de wereld nooit meer zien stelt:

Ik schrijf in een gevangeniscel.

Maar ik ben niet in de gevangenis.

Ik ben een schrijver.

Ik ben noch waar ik ben noch waar ik niet ben.

Je kunt me gevangenzetten, maar je kunt me niet in de gevangenis houden.

Omdat ik, zoals alle schrijvers, over magie beschik.

Ik loop met gemak door muren heen.

Tickets

Dit evenement gaat online door. Je hoeft je hiervoor niet in te schrijven. Je kan Memento live volgen op deze website op 19, 20 en 21 maart 2021.


Dit jaar is het festival gratis. Wil je de organisatie steunen? Dan kan je een donatie doen in ruil voor een boek of tote bag.

Doneer & steun Memento