Troostboom

Sint-Amandsplein (Kortrijk)

In de lange traditie van koortsbomen bedacht Letterzetter Anneleen Van Offel een troostboom: een plek voor collectieve troost na een tijd die ons ziek maakte. Ze nodigde Siel Verhanneman en Mattijs Deraedt, twee uitgestroomde dichters van het Collectief van de Letterzetter, uit om samen een troostgedicht te schrijven. De verschillende regels van het gedicht worden afzonderlijk op linten in de boom gehangen. Het volledige gedicht is nooit zichtbaar. Zo vormt de boom een symbool voor de versplintering die we ervoeren, en biedt hij tegelijk het uitzicht van een vernieuwde verbinding. Aanvankelijk zouden de linten opgehangen worden in de plataan op het Sint-Amandsplein maar de boom is ironisch genoeg herstellende na ziekte. In afwachting van de realisatie van de troostboom op een andere plaats in de stad, kan je de boom al schrijven. In samenwerking met het Poëziecentrum kan iedereen die troost zoekt een kaartje sturen naar de boom. De boom antwoordt altijd…

Kaartjes naar de boom kunnen gestuurd worden:

Siel Verhanneman

Siel Verhanneman (°1989) is een Kortrijkse dichteres en schrijfster. Siel was deel van het Letterzetter Collectief en wist met haar debuut Als ik stil ben heb ik een bos in mijn hoofd een van de best verkochte dichtbundels in Vlaanderen te schrijven. Ook haar opvolger Zo scherp je kon er ook niet geweest zijn werd een succes. In 2019 verscheen bij uitgeverij Angèle Of iedereen gaat dood, Siels eerste roman. Het boek vertelt het fragiele verhaal van Lander en zijn therapeut Saskia die allebei worstelen met eenzaamheid en liefde.

Mattijs Deraedt

Mattijs Deraedt (°1993) is een Vlaamse dichter, zanger en tekstschrijver. Hij studeerde Schrijven aan het RITCS en was drie jaar lid van het collectief van de Letterzetter. Mattijs publiceerde onder meer poëzie in Het Liegend Konijn, De Revisor en Tirade. In april 2020 kwam zijn debuutbundel De schaduw van wat zo graag in de zon was blijven staan op de markt, uitgebracht bij het Poëziecentrum. Prompt haalde hij de longlist van de Grote Poëzieprijs die elk jaar de beste dichtbundel van de lage landen bekroont. In de bundel gaat de dichter op zoek naar zijn plaats in de wereld als jonge man. Van het platteland naar de stad, in de liefde en in de rouw. Telkens in een heldere taal, waarmee hij barsten probeert te slaan in het mannelijk pantser.

Anneleen Van Offel

Anneleen Van Offel is de Letterzetter van Kortrijk. De 29-jarige schrijfster is geboren in Antwerpen maar woont in Gent. Ze studeerde Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Haar debuutroman Hier is alles veilig verscheen in februari 2020 bij Lebowski en werd warm onthaald bij pers en publiek. Ze publiceert regelmatig kortverhalen, poëzie en columns in literaire tijdschriften zoals Kluger Hans, de Revisor, Hard // hoofd en De Optimist. Ze is zelf redacteur van het toonaangevende literaire magazine Deus Ex Machina.

Tickets

Dit jaar is het festival gratis. Wil je de organisatie steunen? Dan kan je een donatie doen in ruil voor een boek of tote bag.

Doneer & steun Memento